Increasing production capacity through diversification of mangrove processing

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26905/abdimas.v10i1.14045

Keywords:

Financial management, Marketing management, Product diversification

Abstract

The Mina Karya Fishery Product Marketers Processing Group (Poklahsar) is a business group in Tambaklorok, Semarang, that processes marine products. It currently faces limitations in product processing and diversification, marketing, and finance. This group has the potential to grow and reach a broader market. PKM activities aim to increase POKLAHSAR 'Mina Karya' capacity to diversify processed mangroves and optimize marketing and financial management capabilities. Activity methods include training, assistance in using appropriate technology related to mangrove-processed diversification, and finance and marketing management skills. The results of PKM activities are an increase in the capacity of Poklahsar Mina Karya in diversifying processed mangrove production and the ability of the results of PKM activities to increase the capacity of Poklahsar Mina Karya in production, marketing, and finance. Spinner machine assistance accelerates the draining process to only 10 minutes and durability for three months. The disc mill flouring machine technology helped diversify products and increase Marketing and finance training, helped partners expand market reach to a national scale, and optimized business management, creating new economic opportunities.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Abubakar, S., Kadir, M. A., Subur, R., Rina, Fadel, A. H., Al Hadad, M. S., Wahidin, N., Noman Susanto, A. N., Salim, F. D., & Muksin, D. (2023). Pemanfaatan buah mangrove Rhizophora apiculata sebagai olahan kopi mangrove dalam upaya peningkatan ekonomi masyarakat di Desa Maitara Utara Kecamatan Tidore Utara. Jurnal Pengabdian Magister Pendidikan IPA, 6(2), 368–377.

Al-Kautsari, M. M. (2019). Asset-based community development: Strategi pengembangan masyarakat. Empower: Jurnal Pengembangan Masyarakat Islam, 4(2), 259. https://doi.org/10.24235/empower.v4i2.4572

Andasuryani, A., Adrizal, A., & Chandra, A. R. (2023). Introduksi teknologi pengolahan gula semut pada KSU-ED Tabek, Kabupaten Solok. LOGISTA: Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 7(1), 61-66. https://doi.org/10.25077/logista.7.1.61-66.2023

Arthana, I. W., Restu, I. W., Dewi, A., Pratiwi, M. A., Ekawati, R., Widiastuti, W., & Negara, K. (2017). Pelatihan pengolahan produk buah mangrove untuk mendukung pengembangan Nusa Lembongan sebagai destinasi wisata. Buletin Udayana Mengabdi, 16(2), 133–137.

Asia, N., & Wijayanti, T. (2022). Analisis Nilai Tambah Buah Mangrove (Sonneratia Ovata) Sebagai Bahan Baku Utama Pembuatan Sirup Mangrove Di Kota Bontang (Studi Kasus Pada Kelompok Tani Hutan Daun Harum Kelurahan Tanjung Laut Indah Kota Bontang). Prosiding Seminar Nasional Agribisnis 2022 Fakultas Pertanian Universitas Khairun Ternate, 2(1), 1–47.

Baderan, D. W. K., Hamidun, M. S., Lamangandjo, & Retnowati, Y. (2015). Diversifikasi produk olahan buah mangrove sebagai sumber pangan alternatif masyarakat pesisir Toroseaje, Kabupaten Pohuwato, Provinsi Gorontalo. Prosiding Seminar Nasional Masyarakat Biodiversity Indonesia, 1(2), 347–351. https://doi.org/10.13057/psnmbi/m010230

Dewi, R. P., Saputra, T. J., & Budiono, H. S. (2023). Peningkatan kualitas produk makanan pada UKM di Kota Magelang. Warta LPM, 26(2), 136–145. https://doi.org/10.23917/warta.v26i2.1043

Dimitra, S., & Yuliastuti, N. (2012). Potensi kampung nelayan sebagai modal permukiman berkelanjutan di Tambaklorok, kelurahan Tanjung Mas. Teknik PWK (Perencanaan Wilayah Kota), 1(1), 11-18.

Gainau, P. C., Kilay, T. N., Ruban, A., & Pattiasina, G. A. (2024). Assistance in using Sipikan Website to increase sales of fishermen in Seri Village Sub-District Nusaniwe. ABDIMAS: Jurnal Pengabdian Masyarakat Universitas Merdeka Malang, 9(4), 1003–1016. https://doi.org/10.26905/abdimas.v9i4.14243

Hamzah, H., Yanto, S., & Fadillah, R. (2022). Analisis kandungan tepung buah buah mangrove jenis lindur (Bruguiera Sp) sebagai alternatif bahan pangan lokal. Jurnal Pendidikan Tambusai, 6(2), 16383–16391.

Hasanah, U., Faried, A. I., & Sembiring, R. (2022). Pemberdayaan masyarakat pengolahan mangrove menjadi permen jelly dan sirup mangrove berbasis nilai jual sebagai upaya peningkatan pendapatan masyarakat Desa Kota Pari, Kecamatan Pantai Cermin. Community Development Journal: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 3(2), 890-894. https://doi.org/10.31004/cdj.v3i2.5063

Hidayat, T., Suptijah, P., & Nurjanah, N. (2013). Karakterisasi tepung buah lindur (Brugeira Gymnorrhiza) sebagai beras analog dengan penambahan sagu dan kitosan. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 16(3), 268–277. https://doi.org/10.17844/jphpi.v16i3.8065

Kartika, D., Savitri, D., Dwiningsih, K., & Khasanah, F. (2024). Diversifikasi teknologi pengolahan dan pemasaran tanaman mangrove menjadi produk unggulan desa pesisir di Pasuruan. DIMASLOKA: Jurnal Pengabdian Masyarakat Teknologi Informasi Dan Informatika, 3(1), 30-34.

Kurniaji, K. (2023). Prosedur proses sertifikasi P-IRT (Pangan-Industri Rumah Tangga) pada UMKM Pasca-Pandemi Covid 19. Jurnal Multidisiplin West Science, 2(3), 200–214. https://doi.org/10.58812/jmws.v2i03.266

Kusnandar, K., Harisudin, M., Riptanti, E. W., Khomah, I., Setyowati, N., & Qonita, R. A. (2023). Peningkatan kualitas produk UKM “Peyek Bunder” melalui introduksi teknologi tepat guna Spinner. Jurnal Pengabdian UNDIKMA, 4(1), 44-55. https://doi.org/10.33394/jpu.v4i1.6902

Putri, U. M., Khairiyani, K., Kurniyati, K., & Wulandari, C. P. (2024). Assistance in preparing financial reports for digital-based MSME actors in Tungkal Ilir Sub-District. Abdimas: Jurnal Pengabdian Masyarakat Universitas Merdeka Malang, 9(2), 412-422. https://doi.org/10.26905/abdimas.v9i2.12228

Rahmadi, R., & Curatman, A. (2023). Pendampingn perizinan PIRT sebagai penguatan produk di Wahana Multi Agribisnis Cirebon. BERNAS: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(3), 2214–2220.

Rini, C., Nuswardhani, S. K., & Ernawati, E. (2018). Handout Potensi dan Pengolahan Mangrove Jenis Rhizopora Mucronata Menjadi Es Krim.

Sabana, C. (2014). Kajian pengembangan produks makanan olahan mangrove. Jurnal Ekonomi dan Bisnis, 14(1), 40-46.

Sari, P. N., Oktaria, E. T., Yusda, D. D., & Wengrum, T. D. (2022). Pelatihan manajemen keuangan bagi pelaku usaha umkm didesa mekar sari kabupaten mesuji. Jurnal Pengabdian UMKM, 1(1), 38-42. https://doi.org/10.36448/jpu.v1i1.10

Sarofa, U., Mulyani, T., & Wibowo, Y. A. (2013). Pembuatan cookies berserat tinggi dengan memanfaatkan tepung ampas mangrove (Sonneratiacaseolaris). Jurnal Teknologi Pangan, 5(2).

Septiningrum, L. D., Sadiyah, K., Hasan, J. M., Gustiasari, D. R., & Darsita, I. (2020). Pengenalan digital marketing dalam upaya meningkatkan penghasilan ibu rumah tangga (IRT) Majlis Taklim Al Auladiyah. Dedikasi PKM, 1(3), 1. https://doi.org/10.32493/dedikasipkm.v1i3.7401

Triyanti, R., Wijaya, R. A., Zamroni, A., Ramadhan, A., Apriliani, T., Huda, H. M., Pramoda, R., Pramono, L. H., & Koeshendrajana, S. (2023). Diversifikasi usaha mina padi mendukung ketahanan pangan dan sumber pertumbuhan ekonomi baru. In S. Widowati, & R. A. Nurfitriani (Ed.), Diversifikasi pangan lokal untuk ketahanan pangan: Perspektif ekonomi, sosial, dan budaya, (111-143). Penerbit BRIN.

Downloads

Published

2025-02-28

How to Cite

Budiati, Y., Larasati, D., & Widowati, A. I. (2025). Increasing production capacity through diversification of mangrove processing. Abdimas: Jurnal Pengabdian Masyarakat Universitas Merdeka Malang, 10(1). https://doi.org/10.26905/abdimas.v10i1.14045

Issue

Section

Natural Science and Technology