Pemanfaatan Diversifikasi Olahan Jagung untuk Meningkatkan Gizi dan Pendapatan Masyarakat Desa Bohulo Kabupaten Gorontalo Utara

Authors

  • Arafik Lamadi Departemen Budidaya Perairan, Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan, Universitas Negeri Gorontalo Jl. Jenderal Sudirman No.6 Gorontalo, 96128
  • Sutianto Pratama Suherman Departemen Budidaya Perairan, Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan, Universitas Negeri Gorontalo Jl. Jenderal Sudirman No.6 Gorontalo, 96128
  • Wila Rumina Nento Departemen Teknologi Hasil Perikanan Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan, Universitas Negeri Gorontalo Jl. Jenderal Sudirman No.6 Gorontalo, 96128

DOI:

https://doi.org/10.26905/abdimas.v1i1.4920

Keywords:

Brownies, Community empowerment, Corn, Economic value, Farmers

Abstract

Bohulo Village, North Gorontalo District, is mostly agricultural land planted with rice and maize. The abundant maize yields in the area have not been followed by maximum utilization. The problem is, the farmers' ability to sell their crops is limited. Therefore, it is necessary to increase the use of crops, especially corn, into processed products that can increase community income, namely in the form of corn brownies. The purpose of this community empowerment program is technology transfer to increase the economic value of corn. This approach method is a participatory method consisting of site surveys, training and evaluation. This activity shows the enthusiasm of the community, especially the women in Family Welfare Education or PKK, corn farmers, and community leaders in Bohulo Village. Corn that is processed into various kinds of food not only adds attractiveness but also provides opportunities to increase income so that it can improve community welfare. In the future, corn-based food processing can be developed into various products due to the availability of raw materials.

DOI: https://doi.org/10.26905/abdimas.v6i1.4920

 

Author Biographies

Arafik Lamadi, Departemen Budidaya Perairan, Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan, Universitas Negeri Gorontalo Jl. Jenderal Sudirman No.6 Gorontalo, 96128

-

Sutianto Pratama Suherman, Departemen Budidaya Perairan, Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan, Universitas Negeri Gorontalo Jl. Jenderal Sudirman No.6 Gorontalo, 96128

-

Wila Rumina Nento, Departemen Teknologi Hasil Perikanan Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan, Universitas Negeri Gorontalo Jl. Jenderal Sudirman No.6 Gorontalo, 96128

-

References

Astawan, M. (2009). Ensiklopedia Gizi Pangan. Jakarta: Dian Rakyat.

Boyer, C. D., & Shannon, J. C. (2003). Carbohydrates of the Kernel. Minnesota: American Association of Cereal Chemistry Inc.

Djali, M. (2018). Teknologi pengolahan Emping Jubika sebagai upaya peningkatan nilai guna jagung manis di Desa Arjasari Kabupaten Bandung. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(1), 19-22.

Kurniasih, Y., & Dewi, C. A. (2017). Pemberdayaan petani jagung melalui pengembangan usaha diversifikasi produk olahan jagung di Labuapi Kabupaten Lombok Barat. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat IKIP Mataram, 2(1), 1-6. https://doi.org/10.24843/BUM.2019.v18.i03.p08

Maherawati, M., & Sarbino, S. (2018). Diversifikasi produk olahan jagung manis sebagai upaya peningkatan nilai tambah bagi petani jagung di daerah Wisata Pasir Panjang-Singkawang. Jurnal Pengabdi, 1(1), 17. https://doi.org/10.26418/jplp2km.v1i1.25477

Novia, C., Syaiful, S., & Utomo, D. (2017). Kreatifitas masyarakat dalam diversifikasi olahan jagung serta pemanfaatan media sosial sebagai sarana promosi produk. Jurnal Teknologi Pangan, 8(2), 132-136. https://doi.org/10.35891/tp.v8i2.642

Retno, A. (2009). Pelatihan Teknologi Olahan Bahan Pangan dari Bahan Dasar Jagung sebagai Alternatif Wirausaha bagi Masyarakat Kurang Mampu di Dusun Gembyong, Ngoro-Oro, Kecamatan Patuk, Kabupaten Gunung Kidul. Yogyakarta: LPPMP UNY.

Suarni, S. (2009). Prospek pemanfaatan tepung jagung untuk kue kering (cookies). Jurnal Litbang Pertanian, 28(2), 63-71. http://dx.doi.org/10.21082/jp3.v28n2.2009.p63%20-%2071

Sudarmaji, S. (2003). Analisa Bahan Makanan dan Pertanian. Yogyakarta: Kanisius.

Suwardi, D., Saputri, D. S., & Permatacita, F. (2019). Pemberdayaan petani Jagung Orba (Orong Bawa) melalui pengembangan usaha diversifikasi produk olahan jagung sebagai upaya meningkatkan nilai tukar petani. Jurnal TAMBORA, 3(1), 64–68. http://dx.doi.org/10.36761/jt.v3i1.187

Downloads

Published

2021-02-26

Issue

Section

Natural Science and Technology