Microcontroller based food dehydrator for Rengginang crackers micro businesses in Prambontergayang Village, Tuban District

Eko Wahyu Abryandoko, Faisal Ashari, Nungki Dio Febriansa, Ary Angga Fachreza

Abstract


The micro-business of Rengginang crackers with the Urnika brand in Prambontergayang Village, Tuban District, is an industry in the food sector. The process of drying Rengginang crackers in partner’s still uses conventional methods or under sunlight to carry out the drying process. Hence, it takes quite a long time to dry Rengginang, namely around 6-7 days. This community service program aims to develop and train the use of alternative technology for drying Rengginang crackers to Rengginang crackers micro-entrepreneurs in Prambontergayang Village, Tuban District. The method used for implementing PKM is a participatory approach (participatory action research/PAR). The results of the PKM carried out have had a positive impact on partners, namely more optimal and efficient drying. Drying using a microcontroller-based food dehydrator can speed up drying up to 120 minutes with a capacity of 5000 pcs of wet Rengginang. With this technology, partners can increase their production capacity for Rengginang crackers so that they can increase the expected number of sales.

Keywords


: Food dehydrator, Micro-business, Rengginang crackers

Full Text:

PDF

References


Abryandoko, E. W., & Ashari, F. (2023). Pelatihan pengoprasian aplikasi keuangan berbasis VBA Macro Excel pada IKM rengginang di Desa Prambontergayang Kecamatan Soko Kabupaten Tuban. Aplikasia: Jurnal Aplikasi Ilmu-ilmu Agama, 23(1), 1-8. https://doi.org/10.14421/aplikasia.v23i1.3048

Azzaroh, F. (2022). Inovasi kerupuk rengginang sebagai upaya peningkatan potensi usaha mikro kecil menengah di Desa Cidokom. PRAXIS: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(2), 118–125. https://doi.org/10.47776/praxis.v1i2.581

BPS Statistic Indonesia. (2011). The informal sector and informal employment in Indonesia: country report 2010. Asian Development Bank.

Fahmi, M. H., Nafisa, A., Pradhana, C., Abidin, Z., Zamzami, M. R. A., Rahmawati, Z. N., & Yahya, A. N. (2022). Penerapan modifikasi mesin pencetak rengginang berbasis mikrokontroler pada usaha mikro di Desa Tangkilsari Kabupaten Malang. I-Com: Indonesian Community Journal, 2(3), 643-651. https://doi.org/10.33379/icom.v2i3.1863

Firmansyah, G., & Musyahar, G. (2020). Prototipe alat pengering makanan ringan rengginang menggunakan sensor suhu LM35 studi kasus: UMKM Pimpinan Ranting Muhammadiyah Rogoselo. Cahaya Bagaskara: Jurnal Ilmiah Teknik Elektronika, 5(1), 1-8.

Handoko, Y. P., Sari, R. U., Mokhtar, M. K., & Atmaja, R. D. (2022). Pengolahan dan karakteristik mutu rengginang dengan penambahan daging ikan cakalang (Katsuwonus pelamis). In Prosiding Simposium Nasional Kelautan dan Perikanan, 9, 153-160.

Karyantina, M., Prabowo, J. T., & Widanti, Y. A. (2023). Karakteristik rengginang beras merah (Oryza nivara)-pati singkong (Manihot esculenta) dengan variasi lama penggorengan. Jurnal Ilmu Pangan dan Hasil Pertanian, 7(1), 93-112. https://doi.org/10.26877/jiphp.v7i1.13197

Lesmanah, U., Afroni, M. J., & Wafi, A. (2021). Alat pengering kerupuk untuk meningkatkan Usaha Kecil Industri Rumah Tangga di Desa Mulyoagung, Kecamatan Dau, Kabupaten Malang. JPP IPTEK (Jurnal Pengabdian dan Penerapan IPTEK), 5(2), 78-94. https://doi.org/10.31284/j.jpp-iptek.2021.v5i2.2191

Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD). (2018). SME and entrepreneurship policy in Indonesia 2018. OECD iLibrary. https://doi.org/10.1787/9789264306264-en

Putra, A. H. (2016). Peran UMKM dalam pembangunan dan kesejahteraan masyarakat Kabupaten Blora. Jurnal Analisa Sosiologi, 5(2), 40-52. https://doi.org/10.20961/jas.v5i2.18162

Rizqiati, H., Hintono, A., & Setyawan, A. (2022). Teknologi pengering rengginang sebagai upaya pengembangan UMKM aneka makanan ringan di Desa Papedan Kabupaten Pemalang. Inisiatif: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1), 18-20.

Sarianto, D., Ikhsan, S. A., & Djunaidi, D. (2019). Sebaran daerah penangkapan alat tangkap sondong di Selat Rupat Perairan Kota Dumai. Jurnal Ilmu-Ilmu Perikanan dan Budidaya Perairan, 14(1), 1-6. https://doi.org/10.31851/jipbp.v14i1.3363

Kementerian Koordinator Bidang Perekonomian Republik Indonesia. (2022). Perkembangan UMKM sebagai critical engine perekonomian nasional terus mendapatkan dukungan pemerintah. Kementerian Koordinator Bidang Perekonomian Republik Indonesia Retrieved from: https://www.ekon.go.id/publikasi/detail/4593/perkembangan-umkm-sebagai-critical-engine-perekonomian-nasional-terus-mendapatkan-dukungan-pemerintah

Suryana, D., Utami, A. R., & Bangsawan, H. T. (2020a). Perekayasaan proses pengeringan rengginang dengan menggunakan bahan bakar sabut kelapa dan gas elpiji. Indonesian Journal of Industrial Research, 31(2), 94-101.

Suryana, D., Utami, A. R., Sultoni, A. I., & Bangsawan, H. T. (2020b) Studi efisiensi proses pengeringan rengginang pada alat pengering yang memiliki delapan loyang. JTPII (Jurnal Teknologi Proses dan Inovasi Industri), 5(1), 1-4.




DOI: https://doi.org/10.26905/abdimas.v9i1.12142

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 Abdimas: Jurnal Pengabdian Masyarakat Universitas Merdeka Malang

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

 

Indexing by

width="150"

Garuda - Garba Rujukan Digital

SINTA - Science and Technology Index

Index of /public/site/images/septi

 Index Copernicus International (ICI)

Tools:

Turnitin

crossref

Mendeley

Supported By:

Universitas Merdeka Malang




Abdimas: Jurnal Pengabdian Masyarakat Universitas Merdeka Malang

Mailing Address:

Address: Jl. Terusan Raya Dieng No. 62-64, Malang, Indonesia, 65146
Phone/Fax: +62341-5080008
Email: [email protected]

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.