Capacity building of farmers in developing fresh flower business in Berjo Village, Ngargoyoso District

Authors

  • Suminah Suminah Departemen Penyuluhan dan Komunikasi Pertanian, Fakultas Pertanian, Universitas Sebelas Maret Jl. Ir. Sutarmi No.36 Surakarta, 57126
  • Padmaningrum Dwiningtyas Departemen Penyuluhan dan Komunikasi Pertanian, Fakultas Pertanian, Universitas Sebelas Maret Jl. Ir. Sutarmi No.36 Surakarta, 57126
  • Anantanyu Sapja Departemen Penyuluhan dan Komunikasi Pertanian, Fakultas Pertanian, Universitas Sebelas Maret Jl. Ir. Sutarmi No.36 Surakarta, 57126
  • Kristiyanto Agus Departemen Pendidikan Olah Raga, Fakultas Keolahragaan, Universitas Sebelas Maret Jl. Ir. Sutarmi No.36 Surakarta, 57126

DOI:

https://doi.org/10.26905/abdimas.v7i1.6299

Keywords:

Empowerment, Farmers, Fresh flowers, Marketing, Partnerships

Abstract

Fresh flowers potentially become an alternative business for Berjo farmers, Karanganyar District. Berjo Flora is of a farmer group that engages in the fresh flowers business, but the venture still has some obstacles such as cultivation skills, business diversification, business management, marketing, and business motivation. Therefore, this Program Kemitraan Masyarakat (PKM) is undertaken as an effort to solve the problem in the form of; (1) chrysanthemum flower cultivation training; (2) business motivation, management, and online marketing; (3) flower bouquet training. Partners in this program consist of 14 members of Berjo Flora farmer group that are active as fresh flowers farmers. Results of this effort are: (1) improved business motivation and skills of the fresh flowers farmers; (2) establishment of marketing network and information exchange between fresh flower farmer communities.

 

Author Biographies

Suminah Suminah, Departemen Penyuluhan dan Komunikasi Pertanian, Fakultas Pertanian, Universitas Sebelas Maret Jl. Ir. Sutarmi No.36 Surakarta, 57126

-

Padmaningrum Dwiningtyas, Departemen Penyuluhan dan Komunikasi Pertanian, Fakultas Pertanian, Universitas Sebelas Maret Jl. Ir. Sutarmi No.36 Surakarta, 57126

-

Anantanyu Sapja, Departemen Penyuluhan dan Komunikasi Pertanian, Fakultas Pertanian, Universitas Sebelas Maret Jl. Ir. Sutarmi No.36 Surakarta, 57126

-

Kristiyanto Agus, Departemen Pendidikan Olah Raga, Fakultas Keolahragaan, Universitas Sebelas Maret Jl. Ir. Sutarmi No.36 Surakarta, 57126

-

References

Adriansyah, M. A., Sintara, I. D., Pramujie, G. V. C., & Salsabila, A. (2020). Meningkatkan komitmen organisasi melalui pelatihan manajemen diri. PLAKAT (Pelayanan Kepada Masyarakat), 2(1), 81. http://dx.doi.org/10.30872/plakat.v2i1.3827

Aisyah, E. N., & Mahanani, P. (2017). Pelatihan menulis artikel ilmiah bagi guru sekolah dasar dan taman kanak-kanak Kecamatan Tajinan Kabupaten Malang. Jurnal Abdimas Pedagogig, 1(1), 22-26. http://dx.doi.org/10.17977/um050v1i1p%25p

Evita, D., Mursyid, A., & Siswati, T. (2016). Pelatihan meningkatkan pengetahuan dan keterampilan kader puskesmas dalam penerapan standar pemantauan pertumbuhan belita di Kota Bitung. Jurnal Gizi Dan Dietetik Indonesia (Indonesian Journal of Nutrition and Dietetics), 1(1), 15. http://dx.doi.org/10.21927/ijnd.2013.1(1).15-21

Gardjito, A. H., Al Musadieq, M., & Nurtjahjono, G. E. (2014). Pengaruh motivasi kerja dan lingkungan kerja terhadap kinerja karyawan (studi pada karyawan bagian produksi PT. Karmand Mitra Andalan Surabaya). Jurnal Administrasi Bisnis S1 Universitas Brawijaya, 13(1), 1-8.

Hapsari, W. R. (2014). Draft Karanganyar dalam angka 2014. Karanganyar: BPS Kabupaten Karanganyar.

Herlina, I. S. (2013). Fasilitas penelitian, pembudidayaan, dan wisata tanaman mawar di Batu. Jurnal Teknik Pomuk Petra, 1(2).

Hermawan, Y., & Suryono, Y. (2016). Partisipan masyarakat dalam penyelenggaraan program-program pusat kegiatan belajar masyarakat ngudi kapinteran. JPPM (Jurnal Pendidikan Dan Pemberdayaan Masyarakat), 7(4), 97-108. https://doi.org/10.21831/jppm.v3i1.8111

Kaseke, H. F. G. (2016). Ekstraksi pewarna makanan dari akar kelapa. Buletin Palma, 14(2), 95-99. http://dx.doi.org/10.21082/bp.v14n2.2013.95-99

Kurniawansyah, I. S. (2018). Pelatihan peningkatan pengetahuan dan keterampilan memilih obat mata bagi tenaga Kesehatan Desa Cilayung Kecamatan Jatinangor. Jurnal Aplikasi Iptek Untuk Masyarakat, 7(4), 265-268. https://doi.org/10.24198/dharmakarya.v7i4.19693

Lapisa, R., Basri, I. Y., Arif, A., & Saputra, H. D. (2017). Peningkatan kompetensi siswa melalui pelatihan auto cad. INVOTEK: Jurnal Inovasi Vokasional dan Teknologi, 17(2), 119-126. https://doi.org/10.24036/invotek.v17i2.82

Mizan, S., & Cacik, S. (2020). Pelatihan hidrochili (tanaman cabai secara hidroponik) pada keluarga penerima manfaat Desa Prambonwetan Kecamatan Rengel–Tuban. Community Development Journal, 4(1), 102–106. https://doi.org/10.33086/cdj.v4i1.1073

Rohmah, N. F. (2018). Pelatihan dan pengembangan sumber daya manusia. Intizam: Jurnal Manajemen Pendidikan Islam, 2(1), 1-11.

Sari, Y. D. Y., & Damayanti, A. (2020). Penggunaan pewarna sintesis dan alam pada lukis kain. Jurnal Garina, 12(2), 1–11.

Statistik Hortikultura Jawa Tengah. (2019). Statistik pertanian hortikultura Provinsi Jawa Tengah 2016-2018. Badan Pusat Statistik Indonesia.

Subdirektorat Statistik Hortikultura. (2018). Statistik tanaman hias Indonesia 2018. Badan Pusat Statistik Indonesia.

Tilon, D. A. (2013). Pelatihan dan pengembangan sumber daya manusia pada restoran A&W di City of Tomorrow Surabaya. Agora, 1(3), 1-9.

Downloads

Published

2022-02-06

Issue

Section

Natural Science and Technology